In plants trust, 2014 Διαδραστικό παιχνίδι με το κοινό/Ανό Θεοδώρογλου, συνεργασία με Ομάδα Εν Φλω Νύχτα Μουσείων 2014 στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας

                undefinedundefinedundefined

                                         Νύχτα Μουσείων 2014                                                                          στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας
                                       
                                        Περιγραφή της εικαστικής δράσης 2/1                                        

                                   In plants trust, Διαδραστικό παιχνίδι με το κοινό                       
                                Ανό Θεοδώρογλου, συνεργασία με Ομάδα Εν Φλω

Η νέα εικαστικός καλλιτέχνης της Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας Ανό Θεοδώρογλου φιλοτέχνησε μια εκδοχή καρτών ταρό. Στο πλαίσιο του διαδραστικού παιχνιδιού θα ανακατεύει τις 22 κάρτες τις Μεγάλης Αρκάνας της τράπουλας, μέσα στην οποία θα βρίσκονται εμβόλιμες 7 κάρτες-χαρακτικά, που θα συνδυάζουν εικαστικά τα αρχέτυπα των καρτών με 7 είδη φυτών που συμβάλλουν σημαντικά στη βιοποικιλότητα. Κάθε άτομο από το κοινό θα τραβάει από μία κάρτα και στη συνέχεια θα του επεξηγείται το αρχέτυπο που του έτυχε. Σε όσα άτομα τύχει μία από τις 7 εμβόλιμες κάρτες, θα επεξηγείται το αρχέτυπο, αλλά θα λαμβάνουν επιπλέον δώρο ένα χαρακτικό αντίτυπο της κάρτας, με επεξηγηματικό κείμενο για τη σημασία του φυτού και το συσχετισμό του με το αρχέτυπο της κάρτας.

Με το συνδυασμό φυτών και αρχετύπων τίθεται το θέμα της σπουδαιότητας ορισμένων ειδών στη βιοποικιλότητα. Όπως οι ίδιες οι αρχετυπικές μορφές της ταρό περικλείουν μέσα τους έννοιες με πολιτισμικό, ιστορικό και συμβολικό βάρος, έτσι και η ύπαρξη πολλών φυτικών ειδών αποτελεί ζήτημα μεγάλης σημασίας για τη διατήρηση και την ισορροπία των φυσικών οικοσυστημάτων. Επίσης, η χρήση των καρτών της ταρό, σαν εργαλείο για την ενατένιση του μέλλοντος, βρίσκει έναν ακόμη παραλληλισμό με τη σημασία των διάφορων φυτικών ειδών: η ύπαρξη τους διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία και διατήρηση των οικοσυστημάτων στα οποία ανήκουν και, εν τέλει, τη συνολική τους ύπαρξη, το μέλλον τους.

Όταν λοιπόν ερχόμαστε σε επαφή με υλικό που σχετίζεται με τέτοια είδη φυτικών οργανισμών και μαθαίνοντας για την ευνοϊκή συμβολή τους στο περιβάλλον, μπορούμε να αντιληφθούμε τη σημασία της ισορροπίας των οικοσυστημάτων, να ευαισθητοποιηθούμε και, τελικά, να διαδραματίσουμε πιο συνειδητοποιημένο ρόλο κατά την αλληλεπίδρασή μας με αυτά και την προστασία τους.

Οι συνδυασμοί καρτών-φυτικών οργανισμών είναι οι εξής:

Ιεροφάντης - Corallina officinalis
Εραστές - Xanthoria parietina
Ερημίτης - Ginkgo biloba
Κρεμασμένος - Pinus pinea
Πύργος - Posidonia oceanic
Φεγγάρι - Noctiluca scintillans
Κόσμος - Emiliania huxleyi










































*Πολλές ευχαριστίες στην ομάδα  Εν Φλω και τη Μαρία Λεμπέση για τη συνεργασία, καθώς και στον παλαιοντολόγο Αδάμ Παναγιώτη για τη πολύτιμη βοήθειά του στην επιλογή των ειδών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου