ΕΝ ΦΛΩ - PLATFORMS PROJECT 2017



                  Ξ. θ.                              

To Platforms Project παρουσιάζεται φέτος για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά και έχει ως αντικείμενο την ενδεικτική χαρτογράφηση της εικαστικής δράσης, όπως αυτή παράγεται σήμερα στα πλαίσια ομαδικών πρωτοβουλιών νέων καλλιτεχνών στο διεθνές περιβάλλον της τέχνης, με την από κοινού αναζήτηση λύσεων σε σύγχρονα εικαστικά ερωτήματα. 56 πλατφόρμες 650 καλλιτέχνες
Οι εν φλώ προαναγγέλλουν το πρότζεκτ Ξούθου 

PROJECT ΟΔΟΣ ΞΟΥΘΟΥ, Η ΣΙΩΠΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ.

- ΞΟΥΘΟΥ: Ανασκαφή στο “παραβατικό” - “περιθωριακό”-  “ανεπιθύμητο”.

-ΞΟΥΘΟΥ: Επαν-ανάγνωση στο “ετερόδοξο” - ”ετερόκλητο”.

-ΞΟΥΘΟΥ: Η τέχνη του τώρα κοινωνοιολογεί το βλέπειν.


    Συνεχίζοντας την παράδοση των τελευταίων χρόνων, η εικαστική ομάδα ΕΝ ΦΛΩ επιλέγει ένα θέμα στην αρχή κάθε χρόνου και οργανώνει δράσεις γύρω απ’ αυτό. Για το 2017 το θέμα της ομάδας είναι το «project ΞΟΥΘΟΥ». Πρόκειται για ένα δρώμενο που αφορά την οδό Ξούθου, ένα στενό δρομάκι στο κέντρο της Αθήνας που τίθεται στο κέντρο του ενδιαφέροντος λόγω της μοναδικής του αρχιτεκτονικής της εγκατάλειψης και της μυθικής πλέον ιστορίας του. Το «project ΞΟΥΘΟΥ» αποτελεί μια ευρεία δράση στην οποία διεκδικούν μια θέση και οι ΕΝ ΦΛΩ.

   Οι συζητήσεις στα πλαίσια της ομάδας οδήγησαν στο σχηματισμό ιδεών και σχεδίων που σχετίζονται περισσότερο με ένα ξενοδοχείο, ένα δοχείο ξένων, ένα χώρο όπου δεν κλείνει τις αναμνήσεις μιας ζωής ή μιας οικογένειας αλλά τα αποσπάσματα της ζωής που κατέθεσαν μέσα στα δωμάτια και στους άλλους χώρους του όλοι όσοι έτυχαν της φιλοξενίας του μέσα στο πέρασμα των δεκαετιών και όλοι όσοι αποκείστηκαν απ’αυτό. Σύμβολα ξενοδοχείου αποτελούν έπιπλα, διάδρομοι, δωμάτια, πόρτες, χώροι που και δέχονται και αποκλείουν, και ανοίγουν και κλείνουν.

       Στο Platforms project 2017 οι ΕΝ ΦΛΩ μεταφέρουν ένα μέρος των σχεδίων τους – μια πόρτα. Είσοδος / έξοδος, μέσα / έξω, μπαίνεις / βγαίνεις και παραμένεις ξένος. Συγνωστός ίσως, μα ξένος, ένας διαβάτης, ένας περαστικός, ένα σημάδι στην πόρτα, ένα απολιθωμένο δακτυλικό αποτύπωμα.

      Ο χρόνος και ο χώρος που οριοθετεί η πόρτα μεταβάλλονται διαρκώς. Νέες μνήμες προστίθενται και κάποιες, λίγες, σβύνονται, ή μάλλον καλύπτονται από τις νέες δίνοντας πλούσιες υφές στις νέες χαράξεις. Ο διαβάτης, ο συνδημιουργός της πόρτας που μεταβάλλεται είναι ο θεατής, ο επισκέπτης, ο παρεμβαίνων.
Η είσοδος οδηγεί στο δωμάτιο ή στο διάδρομο ή σε ένα διπλανό δωμάτιο ή έξω στο δρόμο ή στην οδό Ξούθου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου