ΟΙ ΕΝ ΦΛΩ ΣΤΟ PLATFORMS PROJECT 2017

            

           

      

       Με το τέλος της έκθεσης PLATFORMS PROJECT 2017,  οι ΕΝ ΦΛΩ εκφράζουν ένα αίσθημα ικανοποίησης για την πετυχημένη συμμετοχή τους σ΄αυτή την Ανεξάρτητη Εικαστική Σκηνή που για πρώτη φορά οργανώθηκε στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή 42 ομάδων από 17 χώρες, και παρέμεινε ανοιχτή στο κοινό από 20  έως 25 Μαΐου, στο Κέντρο Τεχνών, Χαριλάου Τρικούπη 121 στην Αθήνα.
 Θέμα της ομάδας είναι το «project ΞΟΥΘΟΥ», μια ευρεία δράση στην οποία οι ΕΝ ΦΛΩ έχουν τη δική τους θέση και η οποία θα εκτυλιχθεί σε όλο της το εύρος τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στην Αθήνα. Πρόκειται για ένα δρώμενο που αφορά την οδό Ξούθου, ένα στενό δρομάκι στο κέντρο της Αθήνας που τίθεται στο κέντρο του ενδιαφέροντος λόγω της μοναδικής του αρχιτεκτονικής της εγκατάλειψης και της μυθικής πλέον ιστορίας του.
   Οι συζητήσεις στα πλαίσια της ομάδας οδήγησαν στο σχηματισμό ιδεών και σχεδίων που σχετίζονται περισσότερο με ένα ξενοδοχείο, ένα δοχείο ξένων, ένα χώρο όπου δεν κλείνει τις αναμνήσεις μιας ζωής ή μιας οικογένειας αλλά τα αποσπάσματα της ζωής που κατέθεσαν μέσα στα δωμάτια και στους άλλους χώρους του όλοι όσοι έτυχαν της φιλοξενίας του μέσα στο πέρασμα των δεκαετιών και όλοι όσοι αποκείστηκαν απ’αυτό. Σύμβολα ξενοδοχείου αποτελούν έπιπλα, διάδρομοι, δωμάτια, πόρτες, χώροι που και δέχονται και αποκλείουν, και ανοίγουν και κλείνουν.

     Στις 19 Μαΐου, στον 4ο όροφο του κτιρίου του Κέντρου Τεχνών, στην αίθουσα G1, η πόρτα στήθηκε και ετοιμάστηκε για τα εγκαίνια της επόμενης μέρας:


































      Η πόρτα επιλέχτηκε να τοποθετηθεί ακριβώς απέναντι από την πόρτα του δωματίου των ΕΝ ΦΛΩ. Έτσι, λοιπόν, διασχίζοντας το κατώφλι της πόρτας του δωματίου, αντικρύζεις μια νέα πόρτα η οποία σε προκαλεί να τη διαβείς, ακόμα κι αν ξέρεις ότι δεν περικλείει κάτι. Η αντίθεση της πόρτας με το χώρο του κτιρίου είναι τόσο έντονη που από μόνη της αποτελεί διαβατήριο ονειροπώλησης και ένα "ταξίδι στο χρόνο".
      
      Μόλις επιλέξει να τη διαβεί ο επισκέπτης έχει την "υποχρέωση" να γράψει μια δική του ιστορία στο τετράδιό μας. Μια ιστορία χωρίς υπογραφή. Κάτι που θέλει να ειπωθεί χωρίς να πει ποιός το είπε.

      Κι έτσι έγιναν τα εγκαίνια, με πολλούς επισκέπτες, Έλληνες και ξένους, γνωστούς και άγνωστους, κι ανάμεσά τους οι διοργανωτές Άρτεμις Ποταμιάνου και Μιχάλης Αργυρού, οι εθελοντές, και, φυσικά, δημοσιογράφοι και άνθρωποι των τεχνών καθώς επίσης και η Υπουργός Πολιτισμού, κα Λυδία Κονιόρδου.




ο κατάλογος της έκθεσης δίπλα στο τετράδιο των ιστοριών 














Κι έτσι οι ΕΝ ΦΛΩ, εκτός από εκφραστές των δικών τους ιδεών έγιναν και ο προάγγελος του "project ΞΟΥΘΟΥ".

Η Έκθεση συγκέντρωσε τα βλέμματα του κοινού και των ΜΜΕ. Έγινε ένα μεγάλο γεγονός εικαστικού ενδιαφέροντος ακολουθώντας τη DOCUMENTA και προηγήθηκε κατά λίγες μέρες της ART ATHINA της οποίας αποτελούσε μέρος μέχρι πέρισυ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου