Μαρτυρίες μελών της ομάδας για την δράση «ΣΙΣΥ-φως: Η Σισύφεια Ρίζα της Ελιάς»

Οι "Εν Φλω" σαλπάραν για Χανιά, σε αναζήτηση της σισύφειας ρίζας της ελιάς



Μ' ελαφριές πατημασιές
και ματιές σα σαϊτιές,
έφτασαν στις Βουκολιές.

Τι σαρδέλες και ελιές,
τι παξιμαδομπουκιές!
. αγνοήσαν στις πατούσες τις πληγές.


Την Κυριακή 25 Αυγούστου, η ομάδα ΕΝ-ΦΛΩ κουβάλησε το σισύφειο φορτίο της απ' το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης - Ελαιουργείον του Δρομόνερου με προορισμό το Μουσείο Αρχαίας Ελιάς των Βουβών.  
Η δράση «ΣΙΣΥ-φως: Η Σισύφεια Ρίζα της Ελιάς» της ομάδας ΕΝ-ΦΛΩ, πραγματοποιήθηκε ως παράλληλο δρώμενο του προγράμματος «ΧΑΝΙaRT 2013 - Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων» που συνδιοργάνωσε η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, κι Δήμος Πλατανιάς, μέσω της σισύφειας διαδρομής.

ΣΙ-ΣΥ-ΦΩΣ, ΣΙ-ΣΥ-ΦΩΣ
ΟΙ «ΕΝ ΦΛΩ» ΦΕ-ΡΝΟΥΝ ΦΩΣ
ΒΟΥ-ΚΟ-ΛΙΕΣ, ΣΙ-ΣΥ-ΦΩΣ

ΣΙ-ΣΥ-ΦΩΣ
ΑΝΩ ΒΟΥΒΕΣ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ
ΣΙ-ΣΥ-ΦΩΣ

ΣΙ-ΣΥ-ΦΩΣ
ΚΟΥ-ΖΟΥ-ΛΟΣ

ΣΙ-ΣΥ-ΦΩΣ
ΣΙ-ΕΙ- ΤΟ ΦΩΣ
ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΩΣ;
EΓΩ, ΕΣΥ, ΑΥΤΟΣ
ΣΙ-ΣΥ-ΦΩΣ


Στο διάβα τους τα ζωηρά και βροντόφωνα συνθήματα των μελών της ομάδας ΕΝ-ΦΛΩ ενισχύθηκαν κι από τους ανυποψίαστες περαστικούς, που έσπευσαν να συνδράμουν στην σισύφεια διαδρομή, αναλαμβάνοντας το δικό τους αυτογνωσιακό φορτίο.
Οι γεμάτοι ενέργεια φοιτητές του ΤΕΕΤ Φλώρινας, συνοδευόμενοι απ' τους καθηγητές τους, αιφνιδίασαν τους κατοίκους του Δρομόνερου, Βουκολιών, Γαβαλομουρίου κι Άνω Βουβών, στο πέρασμά τους.
Επαναλαμβάνοντας ρυθμικά τη λέξη «Σίσυ-ΦΩΣ», ξεσήκωναν τους ντόπιους θαμώνες των καφενείων να τους ακολουθήσουν, οι δε «έγκλειστοι», στα σπίτια τους, άλαλοι παρατηρητές δεν έκρυβαν την ξαφνική τους έκπληξη τραβώντας αμήχανα την κουρτίνα του παραθύρου τους.
Αν και με φουσκάλες στις πατούσες, από το γοργό περπάτημά τους πάνω στο τραχύ οδόστρωμα, δεν υπέκυψαν στιγμή. Συνέχισαν με τον ίδιο παλμό, μελοποιώντας την ευθυμία τους σε αυτοσχέδια χαϊκού. Δε σκίρτησαν μήτε στις ανηφοριές, μήτε τους πτόησε η σωματική εξάντληση.
Η θερμή υποδοχή από τους οικοδεσπότες φίλους του Μουσείου Αρχαίας Ελιάς Βουβών που τους περίμενε, ενίσχυσε ακόμη περισσότερο το ηθικό τους, με αποκορύφωμα τη στιγμή που σήκωσαν στα χέρια τη σισύφεια σφαίρα, την οποία εναπόθεσαν τελικά πλάι στην μνημειακή ελιά του μουσείου.

Η συναρμολογημένη από ξύλινα εξάγωνα εγχάρακτη σφαίρα, προσφέρθηκε εν συνεχεία στο κοινό, που με τη βοήθεια χαρτιών και γραφίτη ιχνηλάτησε (frottage) και κατάφερε να αναδείξει τις χαραγμένες εικόνες.
Η όμορφη εκδήλωση περιελάμβανε, τέλος, και την ανάγνωση «Ονείρων σε Άσπρο-Μαύρο» που είχε συλλέξει από πριν η ομάδα «Εν Φλω» και τα είχε «μεταφέρει» σε τρεις σφαίρες Origami, κατασκευασμένες από τον «μαέστρο» του είδους Mark Roth.   
                                                               -----------
  Σ'όλη τη Σισύφια διαδρομή-  οδό Δαρδανελίων,  Ελευθερίου Βενιζέλου, Ηρώων Πολυτεχνείου, είσοδος Αρχαιολογικού χώρου, οδό Νικολαϊδου, Κανελλοπούλου ο Σίσυ-ΦΩΣ και η ομάδα ΕΝ ΦΛΩ έθεταν ερωτήματα- στα πλαίσια της κατάστασης πρόσφυγας -στους ανυποψίαστους   πολίτες. ΤΙ ΕΙΜΑΙ ? ΤΙ ΨΑΧΝΩ ? ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΞΕΝΟΣ ? Και έσπερναν απαντήσεις. ΡΙΖΑ ΚΟΜΜΕΝΗ.  ΜΙΑ ΓΗ Ν΄ΑΠΑΝΤΗΣΩ.  Μέχρι χθές η αλαζονία της αυτάρκειας είχε μετατρέψει και το φίλο ακόμη σε ξένο. Για νάρθουν σήμερα καιροί ο Σισυ-ΦΩΣ των ΕΝ ΦΛΩ να φωνάζει στούς πολίτες πως Ο ΞΕΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΟΣ, και να τους καλει στην υπέρβαση .Μέσα στις δύσκολες συνθήκες που πορευόμαστε να τολμάμε ακόμη να βλέπουμε τον πρόσφυγα σα φίλο και όχι σαν απειλή. Να διατηρήσουμε με πείσμα την αλληλεγγυη μας, να διατηρήσουμε τον ανθρωπισμό μας να μην επιτρέψουμε στίς δυσκολίες να μας εκφυλίσουν. Ο Σισυ-ΦΩΣ των ΕΝ ΦΛΩ σήκωσε το βάρος του σ' άλλη μιά πόλη και έσπειρε τα ερωτήματά του στους πολίτες της. Εύχομαι κάτι να καρπίσει!
            
                                        Σας ευχαριστώ όλους
                                        γι΄αυτή τη ΣΙΣΥΦΙΑ διαδρομη

Η έκθεση της Σισύφειας Σφαίρας θα διαρκέσει από 25.8.2013 μέχρι 24.11.2013 στο Μουσείο Αρχαίας Ελιάς Βουβών. Ανοικτά κάθε μέρα 10:00-20:00.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου