Αισχύλεια 2013/ Σίσυ-φως – Κατάσταση πρόσφυγα


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 30 Αυγούστου,

Εκκίνηση  ώρα 19.00, Πλατεία Μικρασιατών Άνω Ελευσίνα.

Λήξη δράσης 11.30, είσοδος  Παλιού Ελαιουργείου, ακτή Ελευσίνας

Την Παρασκευή, 30 Αυγούστου 2013, η ομάδα ΕΝ ΦΛΩ, (Τμήμα Εικαστικών κι Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών της Φλώρινας Π.Δ.Μ.) σε συνεργασία με μέλη του «Συλλόγου Μικρασιατών Ελευσίνας» θα ξεκινήσουν από την Πλατεία Μικρασιατών, σύροντας και σπρώχνοντας μια μεγάλη, εγχάρακτη ξύλινη σφαίρα, σε μια προσπάθεια προσομοίωσης της «Σισύφειας πορείας» που βίωσαν  οι Μικρασιάτες  πρόσφυγες που κατέφυγαν στην Ελευσίνα, και που, ο κάθε  σύγχρονος πρόσφυγας,  συνεχίζει να βιώνει.H πομπή θα ακολουθήσει την οδό Δαρδανελίων, την Ελευθερίου Βενιζέλου, Ηρώων Πολυτεχνείου, την είσοδο του Αρχαιολογικού  χώρου,  την οδό Νικολαϊδου, την Κανελλοπούλου και θα καταλήξει στο παλιό Ελαιουργείο.


Η Ελευσίνα είναι, από πάντα, τόπος φιλόξενος  που αγκαλιάζει τους ανθρώπους που περιπλανήθηκαν και ταλαιπωρούνται  αναζητώντας απαντήσεις σε ερωτήματα.  Έτσι, αγκάλιασε ο κόσμος της πόλης,   την απελπισμένη Δήμητρα όταν  εκείνη  έφτασε κατάκοπη στα χώματά της, κατά τα λόγια του αρχαίου μύθου.

 Έτσι, μια νύχτα του 1922 ένα καράβι μικρασιατών προσφύγων πλησιάζει την ακτή της Ελευσίνας. Στο λιμάνι του Πειραιά του είχαν αρνηθεί την πρόσδεση. 
Ένας ντόπιος, ο  Θεόδωρος Τσίγκος,  πατέρας του εικαστικού Θανάση Τσίγκου, καταλαβαίνει το μέγεθος της τραγωδίας αυτών των ανθρώπων που εξαθλιωμένοι φτάνουν σε μια πατρίδα που τους αρνείται, ενεργοποιείται και βοηθά με κάθε τρόπο  την αποβίβασή τους. Η ακτή της Ελευσίνας γίνεται η πρώτη γή που βαδίζουν κι ιχνηλατούν τη νέα τους ζωή εκατοντάδες κυνηγημένοι. Σχηματίζεται συνοικισμός  μικρασιατών προσφύγων στην άνω Ελευσίνα.

Αυτή η ιστορία  της προσφοράς ασύλου επαναλαμβάνεται στην ιστορία της πόλης της Ελευσίνας πολλές φορές μέχρι και σήμερα. Η πόλη φιλοξένησε  μικρασιάτες και πόντιους πρόσφυγες,  τη δεκαετία του ’60 φιλοξένησε εσωτερικούς μετανάστες που προσέφυγαν στην πόλη ζητώντας εργασία.

Σήμερα η πόλη φιλοξενεί ένα Σίσυφο που ως  αιώνιος πρόσφυγας  τραβά  και σπρώχνει την ογκώδη σφαίρα- μπόγο του σε μια ακόμα πορεία προσπάθειας υπαρξιακής αναζήτησης. Η άφιξή  του στην Ελευσίνα δεν είναι τυχαία. Δέχεται το άσυλο και τη φιλοξενία της, ίσως  η πόλη καταφέρει να  δεχτεί να απαντήσει στα ερωτήματά του.

Η ομάδα ΕΝ ΦΛΏ που έρχεται από τη Βορειοδυτική Ελλάδα, από την πόλη της Φλώρινας, κινεί τη σφαίρα-φορτίο του Σίσυφου σε πόλεις και χωριά της Ελλάδας σε μια προσπάθεια επικοινωνίας με το κοινό  θέτοντας διαρκώς ερωτήματα. Η  ξύλινη σφαίρα -φορτίο του Σίσυφου προτείνει στους περαστικούς να ιχνογραφήσουν, σε κομμάτια χαρτιού, τη χαραγμένη της επιφάνεια και να κρατήσουν τα ίχνη των χαραγμάτων - μικρές σημειώσεις των ερωτημάτων  για τη μεγάλη ανθρώπινη περιπλάνηση.

Το βράδυ της 30 Αυγούστου, στις 19.00, η ομάδα ΕΝ ΦΛΩ  θα ξεκινήσει από την άνω Ελευσίνα- από την έδρα του Συλλόγου Μικρασιατών Ελευσίνας- και σπρώχνοντας το σισύφειο φορτίο της- θα διασχίσει την πόλη, θα περάσει εμπρός από τον αρχαιολογικό  χώρο και θα φτάσει στη θάλασσα. Θα σταματήσει εκεί που πολλοί πρόσφυγες πάτησαν για πρώτη φορά το πόδι τους στην ελευσίνια γή , και επί χρόνια δούλεψαν στο  Ελαιουργείο. Η ομάδα ΕΝ ΦΛΩ θα καλέσει το κοινό  να διπλώσει και να ρίξει στη θάλασσα μικρά  αναμμένα χάρτινα  καραβάκια με το αποτύπωμα των χαραγμάτων, μικρή σπονδή στη μνήμη της Μεγάλης Εξόδου και της συνθήκης που προσδιορίζει τη ζωή κάθε πρόσφυγα.

Για να δείτε βίντεο της δράσης πατήστε εδώ
Δείτε όλες τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ εδώ .

              

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου